PJEŠAČKI MOST ALU KONKURSNI RAD 2008

  • OBJEKAT:Pješački most
  • KLIJENT:Konkursni rad
  • NIVO OBRADE:Idejni koncept / konkursni rad
  • LOKACIJA:Sarajevo, Akademija Likovnih Umjetnosti
  • KONSTRUKCIJA:Čelična konstrukcija, I nosači i lučni nosači.
  • MATERIJALIZACIJA:Boja metala i drvena obloga na pješačkim površinama.
  • Rasvjeta ugrađena u lučne nosače.

IDEJA: Naš pokušaj riješenja proizilazi iz urbanističkog koncepta kojim dominira aktivan pješački potez u Radićevoj ulici. U nastojanju da spojimo dvije pješačke zone na dvije strane rijeke rodila se ideja o mostu kao vizuelnom djelu šetališta. Naš most zamišljen je kao pješačka komunikacija koja se popločanjem uklapa u pješačku ulicu sa dvije strane rijeke. Kao takav zamislili smo da posjeduje svoje vlastito osvjetljenje, odmorište/klupe koje se uklapa u perspektivu šetališta,identično popločanje i rasvjeta.